• Hesabım

Aralık Ayında Karaman’ın Yaşayan Ayaklı Kütüphanesi Mustafa Koçak'ı Ziyaret Ettik

O Bir Edebiyat Aşığı…
O Bir Sanatçı…
O Bir Fotoğrafçı…
O Bir Gazeteci…
O Bir Yazar…
O Bir Arşivci…
O Bir Organizatör…
O Bir Öğretmen…
O Bir Atletizm Birincisi…
O İKEV’in Kıymetlilerinden…
O Karaman’ın En Eski Esnaflarından…
O Karaman’ın Yaşayan Ayaklı Kütüphanesi…
O Karaman’ın Sosyal ve Kültür Hayatının En Renkli Siması…
O Karaman’ın Çok Sevilenlerinden…
O Karaman Türk Dil Bayramı Kutlamalarının Öncülerinden Biri…
O Yunus Emre Anma Törenlerinin Öncülerinden Biri
O Karaman’ın Tarihi Fotoğraflarının Arşivcisi…
O Karaman hakkında bilgi alınmak isteniyorsa Karaman’ın vazgeçilmezlerinden…
O Karaman’da düğünlerde orkestranın olsun diye çaba gösteren…
O Karaman’da tiyatro, konser ve kültürel faaliyetlerin başlaması için gerekli girişimleri başlatanlardan…
O Karaman’ın başka şehirlerde bilinmesi için tanıtım faaliyetlerini başlatanlardan…
O Karaman’ın En Faal Kişilerinden…
O Bir Karaman Feylesofu…
O Karaman’ın yaşayan hafızası…
O Karaman’ın geçmişine yolculuk yapmamızı sağlayan…
O Karaman’ın 10 parmağında 10 marifetlisi…
O Bir Karaman Sevdalısı, Karaman Aşığı…
O Namıdiğer Foto Renk…
Mustafa Koçak
1939 yılında Karaman Sakabaşı Mahallesi’nin Hacı Bektaş Sokağında Karaman’ın Tarihi ve En Değerli isimlerinden Mustafa Koçak iyi ki dünyaya gelmiş…
İKEV Ailesi Mustafa Koçak’ı Çok Seviyor… İyi ki var…
Mustafa Koçak, çocukluk yıllarından beri kitap okumayı ve doğayı seyretmeyi çok severmiş. Yaşadığı yerde dere varmış. Dereden sular akar, kurbağalar vak vak ötermiş. Doğaya bakmak onda fotoğraf çekme sevdasını başlatmış…
Doğa fotoğrafları çekebilmek için fotoğraf makinesi almış. Fotoğraf makinesi sahibi olunca doğa ile tarihi eserleri, evleri, insanları her şeyi çekmeye başlamış. Fotoğraf çekmeye olan merakı hiç bitmemiş ve 1968 yılında Karaman’ın her tarihi fotoğrafının sağ köşesinde yazan fotoğrafçılık atölyesi Foto Renk’i açmış. 
Karaman’ın tarihi, kültürü ve insanlarını konu alan 50.000 fotoğraf arşivinin sahibi olmuş… 
Kaç il var ki Mustafa Koçak gibi değerli bir fotoğraf arşivcisine sahip… 
Karaman ne kadar kıymetli bir insanın memleketi olmuş. Ne şanslıyız…
Mustafa Koçak Karaman’da fotoğraf sanatçısı olduğunda dünyada teknoloji günümüzdeki gibi dijital değildi. Deklanşör kelimesinin çok önemli olduğu zamanlarda fotoğrafçılık yaptı. Tarihte zoru başaranlardan biri…
Mustafa Koçak’ın 10 parmağında 10 marifet…
Konya Lisesi’nde okurken birbirinden farklı spor dallarında oynamış ve atletizmde iki defa Konya birincisi olmuş… 
Hem fotoğrafçılık sevdasına devam etmiş hem de Karaman basketbol ve voleybol takımlarında oynamaya devam etmiş. Cezaevi Voleybol Takımına antrenörlük de yapmış. 
Spor ve fotoğrafçılığa olan merakının dışında edebiyata da düşkün olması İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümünde mürekkep yalatmış… 
Üniversite hayatı sonrası Karaman’ın en faal kişisi olarak Karaman’ın Halkla İlişkiler Uzmanı ünvanını almış Karaman Feylesofu olmuş. 
Fotoğraf çekme sevdası askerliğini Birinci Ordu Fotoğrafhanesi’nde yapmasına ve ünlü Altan Erbulak ile tanışmasını vesile olmuş. Bu tanışma ilgilerinin hayatının meslekleri olmasına profesyonel fotoğrafçı ve gazeteci olmasına sebep olmuş. Karaman’ın En Kıymetlilerinden En Vazgeçilmezlerinden olmasını sağlayan özelliklerini geliştirmeye başlamış. Fotoğrafçılığa olan merakı daha iyi fotoğraf makineleri almasını sağlamış. 
Sadece yetenekleri değil, yüreği, insanlığı, dürüstlüğü, samimiyeti, insan sevgisi, doğa sevgisi ve kucaklayıcı özellikleri de Karaman’ın kıymetlilerinden olmasını sağlamış. 
Kısa bir süre öğretmenlik yapması fotoğraf çekmekten ve gazeteci olmaktan daha çok keyif aldığını fark ettirmiş. 
Gazetecilik ilgisi Hürriyet Haber Ajansı, Milliyet Gazetesi ve TRT’de muhabirlik yaptırmış. Karaman’ın gazetelerinde baş yazarlık yaptırmış.
Bir düğünün olmazsa olmazı müziktir. Karaman’da düğünlerde orkestra yokmuş. Karamanlıların düğünlerde orkestrasının olması için gerekli sistemlerin Karaman’a gelmesine uğraşmış. 
Hayatı boyunca en büyük zenginliğin eş ve dostların olduğunu düşünmüş…
1971-1972 yıllarından Karaman’ın bir diğer kıymetlisi Medeni Yavuzaslan ile tanışmışlar ve hem iş hayatında hem de özel hayatlarında birbirlerinden hiç kopmamışlar. O günden bugüne birbirlerinin yakın dostları olmuşlar. 1977 yılı ve sonrası Medeni Yavuzaslan gazete ve televizyon kanalı açtığında KGRT’de program yapımcılığı, haber ve köşe yazarlığı, yazı dizisi yazarlığı yapmış.  
Yunus Emre Karamanlı olunca Yunus Emre ile Karaman’ında isminin duyulması için 1957 yılında Yunus Emre Kültür Derneği’nin kurucularından olmuş. Karamanoğlu Mehmet Bey gibi bir değere sahip olan Karaman’da Türk Dil Bayramı törenlerinin olmasına vesile olmuş. Aktif olarak hem Yunus Emre Anma hem de Türk Dil Bayramı törenlerinde görev almış.
Karaman'da 1961 yılında ilk kez kutlanan Türk Dil Bayramı'nın ortaya çıkış, ilk kutlama programı süreci ve olayları içerisinde bulunan Karaman'ın yaşayan hafızası’dır.
O bir Karaman sevdalısı olarak emekliliği gelmesine rağmen sosyal faaliyet ve tarihi kültürel çalışmalarına devam etmiştir. 
Mustafa Ağabeyimizle sohbet çok güzeldi. Çok duygusal anlar yaşadık. Onunla vakit geçirmek çok keyifli idi. İnsan kendisi gibi doğal, kucaklayıcı ve sevgi dolu birinin yanında nasıl keyifli olmaz ki… 
Mustafa Koçak’ın hemşehrisi olmanın gururu ile İstanbul’umuza döndük…
Seni Çok Seviyoruz Mustafa Ağabey…

 

İlgili Görseller
Paylaş