• Hesabım

Üniversite Tercih Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Üniversite Tercih Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

2022 YKS Sayısal 696.sı, Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 1.sınıf öğrencisi olan başarılı bursiyerimiz Aslı ÖNCAN ile merak edilen başlıkları konuştuk:

Kendi Tercih Döneminde Nasıl Bir Yol İzledin?

Yazacağım bölüm hakkında çok kararsızdım. Mühendislik ve tıp arasında kaldım. Bol bol araştırma yaptım. Youtube’dan videolar izledim. Araştırdığım bölümlerde okuyan insanlardan fikirler aldım. Birçok kişiyle konuştum. En son endüstri mühendisliğinin bana daha uygun olduğunu anladım. Bunun için Ankara ve İstanbul’a gidip üniversiteleri gördüm. Tanıtım günlerine katılmaya çalıştım.

Tercih Döneminde En Önemli Noktalar Nelerdir?

Kesinlikle araştırma yapılmalı. Bölümün iş imkanları ve çalışma alanları öğrenilmeli. Tercih dönemi sınava çalışmak kadar önemli ve ciddiye alınması gerekiyor. Yeterince bilinmeyen veya istenmeyen bir bölümü tercih listesine yazmak hiç doğru değil. Ek olarak, öğrenci kendi sıralamasından daha yüksek sıralamayla kapatan bölümlerden yazmaya başlamalı ve kendi sıralamasından düşük olan bölümlerle tercih listesini bitirmeli. Sıralamaların her yıl değişmesi nedeniyle doğru tercih yapmak için bir uzmandan destek alınabilir.

Tercih Yaparken Önceliklerin Nelerdi?

Benim önceliğim istediğim mesleğe karar vermekti. Endüstri mühendisliği bölümünün geniş bir çalışma alanına sahip olması sebebiyle ileride sektörde uzmanlaşmak istediğim alana yönlendireceği için cazip geldi. Bölüm tercihimden sonra üniversite tercihi yaptım. Birçok kişiyle konuştum ve fikir aldım. Mühendislik istediğim için eğitim dilinin İngilizce olmasını tercih ettim.

İstanbul'u Tercih Etmendeki Sebepler Nelerdir?

İstanbul dünyaya açılan bir kapı ve fırsatlar şehri. Kendimi daha iyi geliştirebileceğime karar verdim. Burs başvuru döneminde İKEV’i öğrendim ve başvurdum devamında burs almaya hak kazandım. Arkadaşlarıma baktığımda bu şekilde kendi şehirlerindeki güvenilir bir vakıftan burs alan çok fazla kişi yoktu. Bu açıdan da kendimi şanslı hissediyorum.

Boğaziçi Üniversitesi'ni Tercih Etmendeki Sebepler Nelerdir?

İstanbul’da olması, birçok farklı kültürden öğrenciyi bünyesinde barındırması, network imkanı ve mezun olduktan sonra iş imkanları gibi sebeplerden dolayı tercih ettim. Boğaziçi köklü bir üniversite ve kendimi geliştirmek , yeni bakış açıları kazanmak için birçok katkısı olacağını düşündüm.

Tercih Yapacak Adaylara Tavsiyelerin Nelerdir?

Bence bölüm tercihi yapmak üniversite tercihi yapmaktan daha önemli. Bu yüzden herkesin beklentilerine ve karakterine göre karar vermesi gerekiyor. Öncelikle “gelecekte hangi mesleği yaparsam mutlu olurum?” sorusuna cevap bulunması gerekiyor. Daha sonra üniversitelerin akademik kadrosu, akredite programı, Erasmus olanakları ve bölüm diline göre araştırma yapılmalı. Bir insanın kendisi için yaptığı seçimler başka bir insan için doğru olmayabilir. Bol bol fikir alışverişi yapmak bu süreçte çok önemli ama en nihayetinde öğrenci ne istediğini kendi bilir ve tercihi kendi yapmalıdır.

 

İlgili Görseller
Paylaş